Műanyagmentes július avagy a 3R

plasticfreejuly.jpg

 

Gondolom már Veled is szembejött júliusban néhány sokkoló kép a műanyagokkal szennyezett tengerekről. Rémes, szomorú képek ezek, műanyagba tekeredett halakkal, műanyagpalackba szorult polipokkal vagy a gyönyörű tengerpartokról, amelyek tele vannak szétdobált palackokkal. A képek annyira sokkolóak, hogy szerintem minden jóérzésű ember szíve összeszorul a látványuktól. Nem is teszek ide képet illusztrációnak se, mert ha behunyom a szemem, is látom őket.

Megvonhatjuk a vállunkat, mondhatjuk, hogy ez nem a mi gondunk itt Európa közepén, távol a tengerektől. Pedig bizony a mi gondunk is. Mindannyiunké, az összes földlakóé. Nem csak a világtengereket, a szárazföldeket is elárasztja a műanyag szemét. 

A felesleges szemét mennyiségének csökkentéséhez járulhatunk hozzá a 3R követésével: 

Reduce - Csökkentsd!

Állj ellen a fogyasztói társadalom csábításának! Csak akkor vásárolj, ha tényleg szükséged van rá. Ne kérj műanyag zacsit, vigyél magaddal vászon táskát. Ha elvitelre kérsz ételt, vihetsz magaddal saját dobozt, ezzel még spórolsz is.... Például ha a folyékony szappant szilárdra cseréled, máris "megtakarítottál" egy csomó műanyag flakont. 

Reuse - Használd újra!

Ahol csak lehet, utasítsd vissza az eldoható, egyszer használatos csomagolóeszközöket. Mi például a PET palackos ásványvizet utántölthető szódára cseréltük. Finomabb is:) Pl. ki hallott már fröccsről ásványvízzel? 

Recycle - Hasznosítsd újra!

Egy csomó holminak szuper új funkciót találhatunk magunk is, de már azzal is sokat teszünk, ha az újra hasznosítható szemetet szelektíven gyűjtjük. 

 

A Greenpeace oldalán számos tippet találhattok a műanyagmentes július megvalósítására. 

Mi csak annyit mondunk: Használj Nesti szappant, mert nem csak a bőrödnek jó, de Világunknak is.

PEACE!