A csodálatos Velence 2. - Acqua Alta

A híradók rendszeresen visszatérő képei között már biztosan mindenki látta, milyen, amikor Velence víz alá kerül. Ezt a jelenséget hívják acqua alta-nak, vagyis magas vízállásnak. Ezt mi ámulva vagy éppen szörnyülködve nézzük, a helyiek viszont sztoikus nyugalommal szemlélik, hiszen visszatérő jelenség. 

A kommentárokban tévesen ezt annak tulajdonítják, hogy a város sűllyed, ezért önti el a tengervíz időről-időre. Valójában azonban a jelenséget a tengervíz szintjének emelkedése okozza, ami összefüggésben van a globális felmelegedéssel. (erre most nem térnék ki, de személy szerint is sokat tehetünk ellene) Egyébként Velence tényleg sűllyed, de csak évente 0,5-1 mm-t, ami semmiképp sem okozhatja a város elöntését. Legalábbis nem mostanában. Korábban ennél jóval nagyobb volt a gond, de a szárazföldre telepített kutak segítségével sikerült ezt a folyamatot lelassítani. 

Az Acqua Alta általában szeptember és április között következik be, évente többször. Általában a teliholdhoz és az újholdhoz kapcsolódik, illetve a tengerjáráshoz (apály-dagály jelenség), valamint az erős szélhez. Gyakorlatilag a dagálykor megemelkedő tengervizet a szél befújja a lagúnákba és a város alá, ami azután a csatornafedlapokon keresztül megtalálja az utat a burkolt járdákra. Ilyenkor pallókat helyeznek ki, a helyiek sikkes gumicsizmát öltenek, a turisták pedig alkalmi sárga nejlonzsákot vehetnek jó pénzért. A vicceskedvű turisták jópofa fotókat készítenek, a helyieknek ez nyilván nem nagy öröm, de láttak már ilyet és tudják, a fenti okok miatt nem tart örökké. 

 Image result for acqua alta venice 

A városban vészjelző rendszer figyelmeztet az érkező magas vízállásra. 3-4 órával az özönvíz előtt szólaltatják meg a szirénákat, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni. A legmagasabb mért vízállás 1966-ban volt, 194 cm-es dagállyal, amikor a város teljes egésze víz alá került. Összehasonlításul, a "normális" dagály magassága 80 cm, 140 cm-nél a város 90%-a víz alá kerül, ekkor a Szent Márk teret 40 cm-es víz borítja. A jelenség emberéletre nem veszélyes, de kellemetlen és az épületeket rongálja. 

A klímaváltozás miatt egyre többször fordulhat elő Acqua Alta, ezért létrehozták a MOSE projektet, ami egy mobil gátrendszer. Az érkező magas dagály esetén a gátak felemelésével fogja reményeik szerint megóvni a várost az elöntéstől. A projekt tervezett befejezése 2022-re várható és természetesen épp annyi támogatója, mint amennyi ellenzője van ilyen-olyan okokból:)