Halloween - avagy Salamon töke

 

6halloween_designbolts.jpg

Halloween, azaz Mindenszentek előestéje. Sokan úgy gondolják, hogy a tökfaragás ehhez az angolszász ünnephez kötődik, ami részben igaz is. 

Csakhogy van nekünk saját tökös sztorink is. Biztosan mindenki ismeri a mondást, hogy "fényes mint salamon töke". Fejtsük meg, honnan is ered ez a közszájon forgó mondat? Kicsoda Salamon? És milyen töke van neki? Salamon lehetne a legendás Ószövetségi király, de nem róla van szó és nem is nemesebb szervéről. Ennél sokkal közelebb jövünk térben és időben is: 

Salamon király (1063 és 1074 között uralkodott 7. királyunkként). Ahogy az már akkoriban szokás volt, trónviszályban állt unokatestvéreivel Gézával és Lászlóval. 1081-ben elismerte Lászlót királyként (ő lett I. Szent László), ezért cserébe megtarthatta udvartartását. De Salamon nem nyughatott, cselt szőtt, lázított, áskálódott, így végül Szent László a visegrádi vártoronyba záratta. Innen már kezd kicsit ismerősebb lenni a történet, mert a Salamon toronyról mindenki hallott. Nos, ez a torony nem az a torony, mert az elpusztult, de majdnem... Tehát Salamont az eredeti toronyba zárták be, és az egyik legenda szerint az őrök világítottak töklámpásokkal, a másik szerint maga Salamon (honnan volt neki töke? - és amikor nem volt tökszezon? - na mindegy). Mindenesetre ezeket a fényeket látták a dunai hajósok is (nem, nem Borús Demeter, és nem is Koncz Gábor) és segítették őket a tájékozódásban. Innen a mondás, fénylik, mint salamon töke. 

A Salamon toronyhoz több érdekes legenda is kapcsolódik, ezekről és a történet folytatásáról pl. itt olvashattok. 

Salamon-torony