A Nesti Dante manufaktura világa

Szépségek Kicsiny Boltja

Kérlek, segíts elaludni!


nemalszik_1.jpg

Hat éves gyerekeim vannak. Gyakorlatilag minden este közelharcot jelent az esti rituálé és lefekvés. A különböző életkorú gyerekek más és más okból akarják a végtelenségig nyújtani az esti elalvás idejét próbára téve ezzel a szülők türelmét.

 

Csak néhány példa a számtalanból:

 • szeretnének még játszani
 • félnek a sötétben
 • túl vannak pörögve
 • attól tartanak, hogy kimaradnak valamiből (főként, ha tudják, hogy a szülők élete még csak ilyenkor kezdődik)
 • még nem érzik magukat fáradtnak, pedig már inkább átestek a ló túlsó oldalára (ld. túlpörgés)

 

A gyermeki leleményesség végtelen találékonysággal tudja az időhúzó taktikákat is alkalmazni:

 • wc-re kell menni (nem baj, hogy 2 perce jött ki a fürdőszobából)
 • inni kell
 • alvós állat kell
 • másik alvós állat kell
 • nem ez az alvós állat kell
 • sötét van - kapcsoljuk fel a kislámpát
 • világos van - kapcsoljuk le a kislámpát
 • nem azt a kislámpát akarja
 • hideg van
 • meleg van
 • leesik a takaró
 • még egy esti mese/dal/ölelés/puszi
 • stb. stb. stb.

 

Ugye ismerős? Ha még nem volt, akkor ismerős lesz, ne aggódj. Az én gyerekeim 8 hetes koruktól kb. 1 éves korukig mintaszerűen, egyedül aludtak el. Irtó büszke voltam magamra, amiért ilyen okosan-ügyesen rászoktattam őket az alvásra. (cserébe nappal kinlódtunk a délutáni alvással, de ez mellékes). Azonban ahogy ki tudtak mászni a kiságyból, elkezdődött a fenti folyamat, jelenleg 6 évesek elmúltak és még mindig tart.

 

Ennyi bevezető után lássuk, mivel könnyíthetjük meg a gyerkőcök és a magunk dolgát:

lavender-167756_1280.jpg

Este már kerüljük a cukros ételek fogyasztását, mert túlpörgést eredményezhet. Igyekezzünk magunk is lelassulni, “megérkezni” az estéhez, hogy ez az időszak valóban a nap lezárása, összegzése legyen. Ez nem könnyű, ha könyörögni, netán zsarolni kell a gyermekünket ahhoz, hogy a fürdőszoba felé vegye az irányt. Felnőttként úgy gondoljuk, hogy a kádfürdőzés igazán nyugtató, relaxáló hatású. De egy kisgyerek számára egy kádnyi hab az újabb móka terepe. Ha gyors elalvást szeretnénk, inkább válasszuk a tusolást, mert könnyebb elkerülni az újabb felpörgést. (ezen kívül környezet-, pénztárca-, és idő-takarékosabb is) Fürdéshez használjunk nyugtató, relaxáló hatású tusfürdőt, habfürdőt vagy szappant. Különösen jó hatású, ha hajat is tudunk mosni vele, mert beszívja az illóolajokat, így alvás közben folyamatosan ki tudja fejteni jótékony hatását.

Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely valóban tartalmazza levendula illóolajat, nem csak illatanyagot.

 

Ha valaki nem szereti a levendula illatot, de jótékony hatásáról nem akar lemondani, válassza valamilyen kombinációban, az én személyes kedvencem a levendula-verbéna.

 

A felnőttek számára készült jó minőségű fürdőszereket 3 éves kortól már egészen nyugodtan használhatják gyerekek is. 3 éves kor alatt inkább használjunk natúr szappanokat, ezek között is találunk számos levendula tartalmút.

levendulaliquid.jpg
nesti-dante-romantica-levendula-verbena-folyekony-szappan-500-ml-561524.jpg

Pálmaolaj és fenntarthatóság - mentsétek meg az orángutánokat

800px-oilpalm_malaysia.jpg

 

Manapság sokszor, sok helyen szó esik arról, hogy a pálmaolaj üldözendő rossz, mert kiírtják az őserdőt, kipusztulnak védett fajok, stb. Ez sajnos sok esetben igaz is. 

 

Kezdjük az elején: 

Mi a pálmaolaj és mire használják? 

A pálmaolajat az olajpálmából nyerik (mily meglepő). Minden bizonnyal gyakorlatilag minden nap találkozunk vele, mert rengeteg élelmiszer alapanyaga, erre használják fel a pálmaolaj kétharmadát. A világon felhasznált összes növényi olaj kb harmadát teszi ki a pálmaolaj. A pálmaolaj termelés negyedét a szépségipar használja fel, samponok, krémek és szappanok alapanyaga. Ezen kívül bioüzemanyagként is használják, bár ez utóbbit az EU ki fogja tiltani 2030-ig. A wikipédián olvashatsz róla részletesebben.

Visszakanyarodva a pálmaolaj termesztésére: A helyzet - ahogy az már lenni szokott - nem fehér vagy fekete. Az IUCN, a Természetvédelmi Világszövetség tanulmánya szerint, ha lecserélnénk a pálmaolajat más olajos növények termesztésére, nem javulna a helyzet, csak a jelenlegi indonéz és maláj termőterületekről áthelyeződne Dél-Amerikába. Ráadásul ezen növények termesztése (kukorica, repce, szója) a becslések szerint 9x nagyobb termőterületet igényelne, mint az olajpálma. 

Hogy lássuk a mértéket: az olajpálma termőterület kb 25 millió hektár, beleszámolva az ipari méretű területeket és a kisebb gazdaságokat is. Összehasonlításul: Magyarország területe 9,3 hektár. Tehát óriási területekről beszélünk. Ezeket a területeket tarra vágják, mindent kiírtanak, elpusztítva az ott élő növényeket és állatokat. (Megint csak halkan és zárójelben, gondoljunk bele, mekkora lenne egy 9x ekkora terület, ahol a pálmaolaj alternatívájaként más olajos növényeket termelnének)

A legrosszabb pedig az, hogy a terület folyamatosan nő, és nem feltétlenül a növekvő piaci igények miatt. Ugyanis sokszor egyszerűbb egy új, érintetlen területet művelésbe vonni, mint a meglévőeket újra felhasználni a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt. Az is gyakori, hogy az ültetvények egyszerűen rossz helyen vannak, ahol a hozam nem jó. 

Létezik egy szervezet, (RSPO) amely azon munkálkodik, hogy pálmaolaj termelést fenntarthatóvá tegye. Azok az ültetvények, amelyek megfelelnek a szigorú követelményeknek, minősítést kapnak. A Nesti Dante például csak ilyen ültetvényről származó olajat használ fel, ez a csomagoláson is szerepel. Ez a szervezet az ültetvényeknek kb 20%-át ellenőrzi és minősíti.

35810611_2312817625401794_2833944903665319936_n.png

 

Ne feledkezzünk meg a gazdasági szempontokról sem. A pálmaolaj fontos világgazdasági kérdés is: Malajzia adja a világ termelésénél 2/3-át. A maláj gazdaság számára annyira fontos, hogy a közelgő Uniós bioüzemanyag korlátozásra reagálva kijelentették, hogy ez esetben bojkottálni fogják az EU-ból érkező termékeket. Innen már tovább lehet gondolni, hogy egy távoli országban élő orángután sorsa hogyan jön hozzánk egészen közel. 

Forrás: Guardian

 

 

 

 

 

Halloween - avagy Salamon töke

 

6halloween_designbolts.jpg

Halloween, azaz Mindenszentek előestéje. Sokan úgy gondolják, hogy a tökfaragás ehhez az angolszász ünnephez kötődik, ami részben igaz is. 

Csakhogy van nekünk saját tökös sztorink is. Biztosan mindenki ismeri a mondást, hogy "fényes mint salamon töke". Fejtsük meg, honnan is ered ez a közszájon forgó mondat? Kicsoda Salamon? És milyen töke van neki? Salamon lehetne a legendás Ószövetségi király, de nem róla van szó és nem is nemesebb szervéről. Ennél sokkal közelebb jövünk térben és időben is: 

Salamon király (1063 és 1074 között uralkodott 7. királyunkként). Ahogy az már akkoriban szokás volt, trónviszályban állt unokatestvéreivel Gézával és Lászlóval. 1081-ben elismerte Lászlót királyként (ő lett I. Szent László), ezért cserébe megtarthatta udvartartását. De Salamon nem nyughatott, cselt szőtt, lázított, áskálódott, így végül Szent László a visegrádi vártoronyba záratta. Innen már kezd kicsit ismerősebb lenni a történet, mert a Salamon toronyról mindenki hallott. Nos, ez a torony nem az a torony, mert az elpusztult, de majdnem... Tehát Salamont az eredeti toronyba zárták be, és az egyik legenda szerint az őrök világítottak töklámpásokkal, a másik szerint maga Salamon (honnan volt neki töke? - és amikor nem volt tökszezon? - na mindegy). Mindenesetre ezeket a fényeket látták a dunai hajósok is (nem, nem Borús Demeter, és nem is Koncz Gábor) és segítették őket a tájékozódásban. Innen a mondás, fénylik, mint salamon töke. 

A Salamon toronyhoz több érdekes legenda is kapcsolódik, ezekről és a történet folytatásáról pl. itt olvashattok. 

Salamon-torony

Utazásnál mivel fürödjön a baba (is)?

Két hónapos kortól nyugodtan használhatunk szappant a baba mosdatásához. Ssaját ikreink a 7. naptól kezdve azzal fürödtek, (de a 2 hónapos kor a hivatalos álláspont.) Miért csak a 7. naptól? Az 5. napon mentünk haza a kórházból, előkaptuk a gyógyszertári fürdetőt, és tettem egy kísérletet vele, egyszerűen gusztustalannak tartottam. Másnap tettem még egy kísérletet, majd elolvastam az összetételt és megállapítottam, hogy egy jó minőségű babaszappan sokkal jobb lesz nekik.

 

Fontos, hogy a kereskedelemben kapható szappanok csak kis hányada alkalmas csecsemők fürdetésére; állati zsíradékból készült, ásványi anyagokat (tartósítók, habzásfokozók, szintetikus színezékek és illatosítók) tartalmazó termékek még a felnőtteknek sem ajánlottak.

 

A nagyüzemi termelés és a hosszú polci állás indokolja az említett adalékok használatát. A széles körben forgalmazott, gyenge minőségű, olcsó szappanokat inkább kerüljük el, keressünk helyettük  olyanokat, (jóval kevesebben vannak) melyek növényi olajokból és zsírokból készülnek és csak természetes segédanyagokat tartalmaznak. Az igényesebb összetételt sajnos a magasabb árak is tükrözik. Így azonban biztosak lehetünk abban, hogy a szappan nem okoz allergiás reakciót. Keressük ezeket a szappanokat bioboltok vagy szakboltok polcain.

 

Hogyan használjuk? Egészen pici babáknál képezzünk habot a kezünkön vagy vízbe áztatott fürdető kendőn, és azzal töröljük át a baba bőrét. Nagyobbacska gyerkőcöknél adjuk a kezükbe a szappant, jó móka a csúszós kézből kiugró szappan és közben a csutakolást is megejthetjük. Ha igazán jó minőségű szappant választunk, nem fog szétázni.

 

A babaszappant természetesen a felnőttek is használhatják:)

 

Fontos szempont lehet még az is, hogy repülős utazásnál a szappant nem kell külön csomagolni, nem folyadék, így a 100 ml-es limitet nem kell figyelni, valamint akárhogy dobálják a bőröndöt, nem törik össze és nem folyik szét.

 

+1 bónusz: szappannal mosni is lehet, így máris kéznél van a bababarát mosószerünk is.

 

A Nesti Dante firenzei szappanmanufaktúra választékában van gazdaságos kiszerelésű, nagyméretű (250 g!) babaszappan, mely háromszor átfőzött, mesterséges adalékoktól mentes textúrával rendelkezik, méz-mandula-és körömvirág illóolajat tartalmaz. Amennyiben még ezt az összetételt is allergénnek tartaná, válassza az “Il Purissimo” terméket, mely a szappan testén kívül semmilyen illatanyagot, mesterséges színezéket, tartósítószert nem foglal magában.

Bond In Venice

Velence számos mozifilmben felbukkan, szinte lehetetlen felsorolni mindet. A város különleges adottságai gyakran megmozgatják a filmkészítők fantáziáját. Egyaránt lehet háttere romantikus jeleneteknek és izgalmas üldözésnek a Canal Grande-n.

Nagy rajongója vagyok a James Bond filmeknek. A 007-es többször visszatért Velencébe, ügyes trükkökkel ebből készítettek egy kis egyveleget. Felismeritek az összes filmet belőle? 

A csodálatos Velence 2. - Acqua Alta

A híradók rendszeresen visszatérő képei között már biztosan mindenki látta, milyen, amikor Velence víz alá kerül. Ezt a jelenséget hívják acqua alta-nak, vagyis magas vízállásnak. Ezt mi ámulva vagy éppen szörnyülködve nézzük, a helyiek viszont sztoikus nyugalommal szemlélik, hiszen visszatérő jelenség. 

A kommentárokban tévesen ezt annak tulajdonítják, hogy a város sűllyed, ezért önti el a tengervíz időről-időre. Valójában azonban a jelenséget a tengervíz szintjének emelkedése okozza, ami összefüggésben van a globális felmelegedéssel. (erre most nem térnék ki, de személy szerint is sokat tehetünk ellene) Egyébként Velence tényleg sűllyed, de csak évente 0,5-1 mm-t, ami semmiképp sem okozhatja a város elöntését. Legalábbis nem mostanában. Korábban ennél jóval nagyobb volt a gond, de a szárazföldre telepített kutak segítségével sikerült ezt a folyamatot lelassítani. 

Az Acqua Alta általában szeptember és április között következik be, évente többször. Általában a teliholdhoz és az újholdhoz kapcsolódik, illetve a tengerjáráshoz (apály-dagály jelenség), valamint az erős szélhez. Gyakorlatilag a dagálykor megemelkedő tengervizet a szél befújja a lagúnákba és a város alá, ami azután a csatornafedlapokon keresztül megtalálja az utat a burkolt járdákra. Ilyenkor pallókat helyeznek ki, a helyiek sikkes gumicsizmát öltenek, a turisták pedig alkalmi sárga nejlonzsákot vehetnek jó pénzért. A vicceskedvű turisták jópofa fotókat készítenek, a helyieknek ez nyilván nem nagy öröm, de láttak már ilyet és tudják, a fenti okok miatt nem tart örökké. 

 Image result for acqua alta venice 

A városban vészjelző rendszer figyelmeztet az érkező magas vízállásra. 3-4 órával az özönvíz előtt szólaltatják meg a szirénákat, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni. A legmagasabb mért vízállás 1966-ban volt, 194 cm-es dagállyal, amikor a város teljes egésze víz alá került. Összehasonlításul, a "normális" dagály magassága 80 cm, 140 cm-nél a város 90%-a víz alá kerül, ekkor a Szent Márk teret 40 cm-es víz borítja. A jelenség emberéletre nem veszélyes, de kellemetlen és az épületeket rongálja. 

A klímaváltozás miatt egyre többször fordulhat elő Acqua Alta, ezért létrehozták a MOSE projektet, ami egy mobil gátrendszer. Az érkező magas dagály esetén a gátak felemelésével fogja reményeik szerint megóvni a várost az elöntéstől. A projekt tervezett befejezése 2022-re várható és természetesen épp annyi támogatója, mint amennyi ellenzője van ilyen-olyan okokból:) 

 

 

A csodálatos Velence

Velence megunhatatlan. Egyszerűen mesés. Már akkor is imádtam, amikor még nem jártam itt. Rengeteget olvastam róla, gyerekkoromban minden nyáron kiraktam egy hatalmas, 5000 db-os puzzlet Canaletto egyik híres festményével, amelyik a velencei karnevált ábárzolja. Related image

Tudtam, hogy fa cölöpök tartják az egész várost. De nem tudtam elképzelni, hogyan. A Discovery Channel filmjében nagyon látványosan szemléltetik. Érdemes megnézni ezt a 2 perces összefoglalót. Sajnos a teljes film Magyarországról nem elérhető. 

Ja, és vegyetek Dolce Vivere Venezia szappant:) Most épp akciós:) 

Nesti Dante Dolce Vivere - Venezia natúrszappan - 250 gr

 

Műanyagmentes július avagy a 3R

plasticfreejuly.jpg

 

Gondolom már Veled is szembejött júliusban néhány sokkoló kép a műanyagokkal szennyezett tengerekről. Rémes, szomorú képek ezek, műanyagba tekeredett halakkal, műanyagpalackba szorult polipokkal vagy a gyönyörű tengerpartokról, amelyek tele vannak szétdobált palackokkal. A képek annyira sokkolóak, hogy szerintem minden jóérzésű ember szíve összeszorul a látványuktól. Nem is teszek ide képet illusztrációnak se, mert ha behunyom a szemem, is látom őket.

Megvonhatjuk a vállunkat, mondhatjuk, hogy ez nem a mi gondunk itt Európa közepén, távol a tengerektől. Pedig bizony a mi gondunk is. Mindannyiunké, az összes földlakóé. Nem csak a világtengereket, a szárazföldeket is elárasztja a műanyag szemét. 

A felesleges szemét mennyiségének csökkentéséhez járulhatunk hozzá a 3R követésével: 

Reduce - Csökkentsd!

Állj ellen a fogyasztói társadalom csábításának! Csak akkor vásárolj, ha tényleg szükséged van rá. Ne kérj műanyag zacsit, vigyél magaddal vászon táskát. Ha elvitelre kérsz ételt, vihetsz magaddal saját dobozt, ezzel még spórolsz is.... Például ha a folyékony szappant szilárdra cseréled, máris "megtakarítottál" egy csomó műanyag flakont. 

Reuse - Használd újra!

Ahol csak lehet, utasítsd vissza az eldoható, egyszer használatos csomagolóeszközöket. Mi például a PET palackos ásványvizet utántölthető szódára cseréltük. Finomabb is:) Pl. ki hallott már fröccsről ásványvízzel? 

Recycle - Hasznosítsd újra!

Egy csomó holminak szuper új funkciót találhatunk magunk is, de már azzal is sokat teszünk, ha az újra hasznosítható szemetet szelektíven gyűjtjük. 

 

A Greenpeace oldalán számos tippet találhattok a műanyagmentes július megvalósítására. 

Mi csak annyit mondunk: Használj Nesti szappant, mert nem csak a bőrödnek jó, de Világunknak is.

PEACE!

 

 

 

Mai kedvencünk: a paradicsom

Igen, azt hiszem tényleg sokan szeretjük és nem csak ma. A kislányom például a bokorról, még a napfénytől melegen szereti a legjobban. A kisfiam szerint viszont a paradicsom egyetlen értelmes felhasználási módja a spagettiszósz. Van nagyon jó receptem erre is... de azt majd máskor. Én viszont imádom az illatát is. Igazi friss, nyári illata van. Nem, nem lecsó... bár azt is szeretem. 

1. Pórusösszehúzó 

A tág pórusok a zsíros bőr gyakori kellemetlen velejárói. A paradicsom leve szépen összehúzza őket. Egy evőkanál paradicsomlevet keverjünk össze néhány cseppcitromlével és vigyük fel az arcbőrre. Pár perc után öblítsük le langyos vízzel. 

2. Csökkenti az aknéképződést

Nyomjunk össze villával néhány gerezd vagy egy fél paradicsomot. Az így kapott pürét vigyük fel az arcra. Egy óra hatóidő elteltével mossuk le és krémezzük be arcunkat hidratáló krémmel. Rendszeresen használva csökkenti az aknék képződését. 

3. Csökkenti a bőr zsírosságát

Kombináljuk a paradicsom levet uborkalével és töröljük át vele az arcot. Rendszeres használata csökkenti a faggyúmirigyek termelését. 

4. Frissíti a bőrt

A fáradt, szürke bőrt kitűnően üdíti, frissíti egy kis paradicsom-joghurt keverék. Pakolásként vigyük fel az arcra, majd 20 perc hatóidő elteltével mossuk le langyos vízzel. 

+1 Gyulladáscsökkentő

Családi recepttárunkban szerepel drága Keresztanyám (aki egyébként a világ legjobb és legkedvesebb doktornénije volt) házi módszere különböző bőrgyulladásokra: Párakötés paradicsommal. Ha az embernek szálka ment a kezébe, vagy meggyűlt az ujja, egy szelet paradicsomot rakott rá és bekötötte. Másnapra a seb kifakadt, és a fájdalom megszűnt. (nyílt sebre nem alkalmazható)

Ha a fentieket mind figyelembe vesszük, nem is kérdéses, miért szeretjük a paradicsomot. Különlegességként ajánlom a Nesti Dante paradicsomos natúr szappant, melyben nem csak a poszt legelején említett fantasztikus nyár-illat van meg, hanem a paradicsom hatóanyagként is. Napi használata csökkenti a bőr zsírosodását és frissíti, energizálja testünket.