Valóban kigyulladhat az autóban a kézfertőtlenítő?

Többen kérdeztétek, így utánajártunk...

Mostanában mindannyiunk állandó útitársa a kézfertőtlenítő és sokan az autóban tartjuk. Joggal merül fel a kérdés, igazak-e azok a hírek, amelyek mostanában körbejárták a sajtót, egy képpel, mely egy állítólagosan kézfertőtlenítőtől kigyulladt autót ábrázoltak. 

Az ominózus fotóról (nem rakom be ide, ha nem láttad, nem érdekes) azóta kiderült, hogy egy hoax, szerepelt már a hírekben thaiföldi, egyiptomi és brazil esetként is. Valójában a kép visszakeresésével kideríthető, hogy 2015-ből származik, Szaúd-Arábiából. Persze a hazai bulvármédia is felkapta és sokan buzgón nyilatkoztak a témában. Mindegy, ezen túl is léphetünk. 

adobestock_330707048.png

Az kétségtelen tény, hogy az alkohol gyúlékony. Ha a kémia óráról nem emlékszünk, gondoljunk a csodás flambírozott ételekre. Megvan? Akkor ugye az is megvan, hogy öngyújtóval gyújtják meg. 

Igen, persze, létezik öngyulladás is. Az etanolnál ez a hőmérséklet 365 celsius fok. Nagyon meleg tud lenni nyáron egy autóban, ezért nem hagyunk bent sem embert, sem állatot, de azért nem ennyire. Egy tűző napon álló autó belseje egy óra alatt kb. 60 fokra melegszik fel, ami bőven elég ahhoz, hogy egy élőlény hőgutát kapjon, de nagyon messze van attól, hogy az alkohol öngyulladással belobbanjon. 

Megnyugodtunk? Jó!

De azért van egy kis veszély: 

A meleg hatására a kézfertőtlenítőben található alkohol párologni fog, és a zárt térben összegyűlik az alkohol gőze, ami szintén gyúlékony. Ezért nem javasolt égő cigivel beszállni az autóba, vagy bent rágyújtani alapos szellőztetés előtt. (egyébként is csúnya szokás, büdös lesz tőle az autó és káros az egészségre). 

A párolgástól valamelyest csökken a fertőtlenítő mennyisége, de ez elhanyagolható, a teljes mennyiség csak nagyon-nagyon hosszú idő alatt párologna el. Ezzel együtt tartsuk lezárva a flakonokat, tubusokat, és ha megtehetjük, tegyük el a napról, pl. a kesztyűtartóba vagy az ülés alá. 

Pár érdekesség még: 

A kölnik (EDT) alkohol tartalma 80-90%? 

A borotválkozás utáni arcszesz (after shave) alkohol tartalma 60-75%

A Stroh Rum alkohol tartalma 80%

A magyar pálinka alkohol tartalma hivatalosan 37-55% 

Hallottunk már arról, hogy ezeket a termékeket nyáron hűtőkamionban szállítják? Nem, mert nincs is így. 

Úgyhogy nyugi, no para és világbéke!