Kézmosás helyesen

Tudtad, hogy a fertőzések elleni védekezés leghatékonyabb módja a szappan és a meleg víz?

adobestock_257227541.jpeg

A jelenlegi helyzetben, amikor a világban eluralkodik a pánik az új koronavírus fertőzés miatt, és egyébként is influenza-szezon van, nem lehet eleget hangsúlyozni a kézmosás szerepét. 

A WHO sem győzi eleget hangsúlyozni, a többség mégsem mos rendesen és rendszeresen kezet. 

A dolog annyira egyszerű, hogy sokan el sem hiszik, hogy ennyi is elegendő a legtöbb fertőzés megelőzésére. Vegyük végig lépésenként, mi szükséges a hatékony kézmosáshoz. 

1. Tárgyi eszközök: Szappan, meleg víz, törölköző

Nem kell semmilyen hókuszpókusz. A legegyszerűbb szappan is megteszi a kellő hatást. Persze mindenki választhat ízlésének, pénztárcájának és kézbőrének legjobban megfelelőt, de nem ezen van a lényeg. 

2. Know-How: Alapos kézmosás megfelelő technikával. A helyes technika a következő: 

Nedvesítsd meg a kezed folyó vízzel és adj hozzá szappant. Jó alaposan dörzsöld meg a kezedet, hogy szép nagy hab legyen. Mosd meg a kézfejedet és a tenyeredet, az ujjaid között, és - ahogy anyukád is mondta - a körmöd alatt is. Ha kell használj körömkefét. Egy alapos kézmosás 20-30 másodperc. Közben elénekelhetsz egy dalból kb. 2 versszakot. Öblítsd le a kezdet meleg folyóvíz alatt. Szárítsd meg tiszta törölközővel vagy a kézszárító alatt. Zárd el a csapot, de ha lehet, ne fogd meg tiszta kézzel, inkább törölközővel vagy papírral. (ne feledd, hogy koszos kézzel nyitottad ki) 

Ennyi. 

Hitted volna, hogy ezzel a viszonylag egyszerű művelettel milyen sokat tettél a magad és mások egészségéért? 

Másik bejegyzésben kivesézzük, mi a különbség a szappan, folyékony szappan és antibakteriális szappan között.