Antibakteriális vs hagyományos szappan

Melyiket mikor használjuk? Mi a különbség?

Van az úgy, hogy bizonyos helyzetekben azt érezzük, az egyszerű kézmosás nem elég. A helyes kézmosási technikáról itt írtunk.  A kozmetikai ipar és a reklámok persze azonnal a segítségünkre sietnek és számtalan formában kínálják a szilárd és folyékony antibakteriális szappanokat és alkoholos kézfertőtlenítőket. 

person-washing-his-hand-545014.jpg

Körbejártuk a témát, melyik tipust mikor használjuk és mikor ne, melyik mire való. 

Először is, szögezzük le, hogy itt, ebben a posztban kizárólag a közforgalomban kapható, mindennapi használatra szánt, lakossági termékekről beszélünk. Az orvosi bemosakodók, fertőtlenítők egészen más kategóriát képviselnek. 

 

Miben különbözik a hagyományostól? 

Az antibakteriális szappanok és kézmosók tartalmaznak olyan összetevőket, amik hagyományos szappanokban nem találhatóak meg. Ezek kemikáliák, általában triclosan vagy triclocarban. Mindkét vegyületről kiderítették, hogy különböző hormonális problémákat okozhat, illetve gyerekeknél(!) allergiát okozhat. Mivel a  gyártók nem tudták bizonyítani, hogy ezen hatóanyagok mindennapos használata biztonságos és valóban mérhetően csökken a fertőzések kockázata, az FDA, az USA nemzeti élelmiszerbiztonsági és gyógyszerengedélyezési hatósága kezdeményezte betiltásukat. Ami azonban még ennél is riasztóbb lehet, hogy egyes kutatások szerint ezen hatóanyagok rendszeres használata antibiotikum rezisztenciát is okozhat. 

(Tipp: nézzük meg, mi van a mi antibakteriális szappanunkban) 

Másik kategória az alkoholos kézfertőtlenítő, ami szinte már mindenki táskájának kötelező tartozéka. Ezek a termékek is tartalmazhatják a fenti hatóanyagokat, amiket az összetevők listáján ellenőrizhetünk. Itt azonban van barátságosabb alternatíva, az alkohol. Figyeljünk arra, hogy olyan terméket válasszunk, aminek az alkoholtartalma minimum 60%. 

Az alkoholos kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban arra hívják fel a figyelmet a kutatók, hogy ezek a termékek nem tisztítják a bőrt, és piszkos, zsíros kézen nem képesek kifejteni a hatásukat. Ezért használatuk előtt elengedhetetlen az alapos kézmosás. 

 

Jó, de akkor mit tegyünk? 

A kutatók válasza egyszerű, és egybevág anyukánk jótanácsával: Moss kezet alaposan szappannal!

Image result for nesti soap