SLS, SLES - Mi fán terem?

Tényleg olyan káros? Mit tegyek, ha el akarom kerülni?

samponozo_no.png

Sokszor jön szembe velünk tusfürdőknél, habfürdőknél a megjelölés, hogy SLS, SLES mentes. Ugyan nem tudjuk, mit jelent pontosan, de az csak jó lehet, ha valamitől mentes, ugye? 

Nos, épp erre számítanak a marketingesek. Nem tudom, mi az, de félek tőle, úgyhogy inkább azt választom, amelyik mentes. 

Lássunk tisztán, mit takarnak ezek a betűk!

 

SLS - sodium lauryl sulfate, SLES - sodium laureth sulfate - Mindkettő ún. felületaktív anyag, előállítható természetes összetevőkből mint pl. a kókuszolaj és szintetikus úton laboratóriumi körülmények között is. Hogy az adott termékben melyik formájában fordul elő, nem derül ki a cimkéből. 

Nagyon gyakran fordulnak elő különböző tisztítószerekben és tisztálkodószerekben. A szerepük az, hogy oldják a zsírok tapadását, így fokozva az adott termék tisztító hatását. 

Praktikusan a samponban lévő SLS oldja a hajon a zsírt, így a tisztító összetevők hatékonyabban tudják kifejteni hatásukat. 

Másik hatásuk, hogy a felületi feszültség csökkentése révén nagy és masszív habot képeznek a felületeken. Márpedig úgy van huzalozva az agyunk, hogy a nagy, tartós hab a hatékony tisztítást jelenti. Éppen ezért nem találunk igazán komoly habot ígérő habfürdők között SLS mentest. 

Akkor az SLS jó? Vagy nem? 

 

Vannak vele problémák... 

 

Azért mindjárt az elején le kell szögezni, hogy mindenhol a világon jóváhagyott összetevő, tehát rendeltetésszerű használat esetén biztonságos. Mit értünk ez alatt? Azt, hogy a padlótisztítót ne a hajunkra kenjük még akkor se, ha nagyon koszosnak érezzük a hajunkat és különben is csábító illata van. 

A problémát épp zsíroldó tulajdonságának köszönheti. Ugyanis leoldja a bőrről a természetes zsírokat, így kiszáradást és irritációt okoz. Száraz bőrűeknek ajánlatos elkerülni. 

Rákot okoz? 

Nem, nem okoz rákot, hiába riogatnak vele. 

Hajhullást okoz az SLS tartalmú sampon? 

Nem, ez sem igaz, mert akkor már az emberiség nagy része kopasz lenne:)

Száraz a bőröm,el akarom kerülni, mit tegyek? 

A háztartási tisztítószereket használd gumikesztyűben. Tisztálkodószerekből keressünk SLS-mentest. A legegyszerűbb megoldás, ha a tusfürdőt cseréled szappanra. A szappanok 90%-ban nincs SLS. (érdemes az összetételt megnézni, mert vannak kivételek is).

Bizonyos helyzetben a tusfürdő praktikusabb megoldás, mint a szappan, és szerencsére léteznek SLS-mentesek ezek között is. 

 

 il_purissimo.jpg