Házi fertőtlenítőszerek - TEDD - NE TEDD

lab-217043_640.jpg

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

 

Sokan kérdezik, hogyan lehet házilag kézfertőtlenítőt előállítani és rengetegféle recept kering a neten. 

Hirtelen rengeteg önjelölt vegyész jelent meg a neten és ész nélkül osztják az áltudományt.

Legelőször tegyük rendbe az antibakteriális és antivirális fogalmát:

A fertőzések egy részét baktériumok, más részét vírusok okozzák. A baktériumokra van rengeteg gyógyszerünk, ezek az antibiotiumok. A vírusokra sokkal kevesebb, ezeket a fertőzéseket többnyire a szervezetünk saját maga gyűri le idővel. 

 

Ebből az következik, hogyha arra megyünk rá, hogy antibakteriális szereket keressünk, koronavírus járvány esetében, akkor nem járunk helyes úton. Nekünk olyan dolgokra van szükségünk, ami antivirális. Ha készen vásárolunk bármilyen szert, ezt figyeljük a csomagoláson. Ezt időnként nem így tűntetik fel, de majd kicsit később kitérek arra is, milyen hatóanyagokat figyeljünk. 

 

Ami gyakorlatilag minden neten kerengő receptben azonos: vegyél alkoholt, vizet és teafaolajat. 

 

Kezdjük a végén:

Teafaolaj:

az antibakteriális hatásáról ismert ausztrál teafaolaj (melaleuca alternifolia) tényleg sokmindenre jó, de még ennél is sokkal több dologra nem. Ez egy hiteles forrás, rengeteg információt találni róla. Úgyhogy a teafa olajat nyugodtan ki is hagyhatjuk. Amúgy sem nagyon lehet kapni, mert hála ezeknek a recepteknek elkapkodták. 

Alkohol: 

Az EU-s ajánlás szerint a min. 65% alkohol tartalomtól kezdődően tekinthető hatékonynak a fertőtlenítő hatás. Az USA ajánlás szerint 60%-tól. Ebből viszont az következik, hogy az otthon található vodka, pálinka és társai nem elég magas alkohol tartalmúak. Az egyetlen általam ismert és belső fogyasztásra készített alkohol, ami megüti ezt a szintet, egy 80%-os rum. De azért ezt nem ajánlanám kézfertőtlenítőnek.

 

Gyógyszertárban szerencsés esetben be tudsz szerezni 70%-os alkoholt. Ezt már ne higítsd semmivel, úgy jó, ahogy van. 

Víz: 

A víz azért kell, hogy a formulát higítsa. De ha 70%-os alkoholt vettél, akkor NE higítsd. Ennél magasabbat meg amúgy sem valószínű, hogy találsz.

Úgyhogy a képlet elég egyszerű: vegyél 70%-os gyógyszertári alkoholt és tedd be egy szórófejes flakonba és ha kell fújj a kezedbe belőle. 

A rossz hír az, hogy ez szétmarja a kezedet. A "bolti" kézfertőtlenítő szerekbe tesznek más összetevőket is éppen ezt a hatást kivédendő, de nem javaslom, mert kellő szakértelem hijján a keverék épp a fertőtlenítő hatását fogja elveszíteni. 

Tudom, miről beszélek, nekem teljesen szétmarta a kezemet, pedig nem vagyok érzékeny bőrű. Ezt egyébként 3 nap alatt rendbe tette nekem a kender olaj ezt szívből ajánlom. 

OK-OK, de akkor mit tehetünk? 

 

Először is, moss kezet! Szappannal, meleg vízzel, kellő hosszúságban. 

 

Erről itt írtunk és készítettünk egy videót is. 

 

Mit tegyek, ha úton vagyok? 

 

Egy kedves barátnőm erre is talált megoldást:

Vigyél magaddal egy kis üveg vizet, és egy kis folyékony szappant, vagy szappan reszeléket, így bárhol megmoshatod a kezed. Szerencsére most már nincs -10 fok, így nem annyira kellemetlen az élmény. 

 

 

Hogyan fertőtleníthetjük a felületeket? 

 

Többször hallottuk, hogy a koronavírus két dologra érzékeny, a klórra és a szappanra. 

Amit lehet, simán szappanos vízzel lemoshatunk. Én itthon tartok egy virágspriccelőt, amiben szappanos víz van, azzal és langyos vízzel szoktam naponta többször lemosni a konyhapultot, kilincseket. Ha biztosra akarsz menni, tegyél bele egy kis hypot is.