A nagy háziszappan átverés

Hogyan válasszuk ki a számunkra legjobb natúr szappant vagy háziszappant?

adobestock_43479266.jpeg

 

A szappankészítés reneszánszát éli nem csak Magyarországon, hanem szerte a világban. A természetes megoldások keresése, a “zöld”-trendek, a “vegyél-hazait-házit” divatja és még sorolhatnánk. Ezek mind abszolút pozitív fogalmak, támogatandó célok, olyanok, amelyekkel könnyű azonosulni. Ki ne támogatna szívesen a vásárlásával egy olyan anyukát, aki a konyhapénzt szeretné kiegészíteni és biztosan beletesz minden jót a szappanjaiba, ellentétben a csúnya, gonosz, profitorientált multikkal?

Dédszüleink korában a szappanfőzés a vidéki háztartásokban teljesen szokványos otthoni tevékenység volt, mint a főzés vagy a takarítás. Azért ne tévedjünk, ezek a szappanok inkább mosásra voltak használatosak, mintsem tisztálkodásra és egy városi lakásban akkor sem álltak neki ennek a műveletnek sűrűn.

Mégpedig azért, mert a szappanfőzés a látszat ellenére nem egyszerű művelet: szakértelmet és megfelelő felszerelést igényel.

Az összetevők nem bonyolultak: kell hozzá valamilyen zsír vagy olaj, só és lúg, és adalékanyagok. Ezek ráadásul könnyen beszerezhetőek, így sokan adják a fejüket otthoni szappanfőzésre.

Ezzel kellő odafigyelés, utánaolvasás és megfelelő védőfelszerelés mellett nincs is semmi gond, ki lehet élni a kreativitást, klassz ajándékokat lehet készíteni karácsonyra, stb.

Két esettanulmányon keresztül vizsgáljuk meg, mi lehet a probléma:

szappant_keszito_no.png
Ő itt Marika, 2 gyerekes anyuka, nagyon kreatív, kipróbálja a szappanfőzést is. Utánaolvas a neten, kérdez csoportokban, beszerzik az alapanyagokat és két fazekat. Nekilát és készít néhány szappant, amiket a család nagyon lelkesen használ és bíztatják, hogy készítsen belőle többet és adják el a facebookon. Nosza, készít egy nagyobb adag szappant és regisztrál egy facebook csoportot, induljon az értékesítés. Végülis miért ne?

adobestock_107280346.jpeg

Ő itt Éva, 2 gyerekes anyuka, nagyon kreatív, állandóan azon gondolkozik, milyen vállalkozásba kellene kezdenie. Elmegy egy tanfolyamra, konzultál vegyésszel, aki elkészíti neki az igényei alapján a receptúrát, megtanulja, hogyan kell elkészíteni. Berendez egy kis üzemet, konzultál az ÁNTSZ-szel, engedélyeztet mindent, kiváltja a vállalkozói igazolványát és elkészíti a szappanokat.

 

Melyiküktől vásárolnál?

 

Én Évától. Nem csak azért, mert törvénytisztelő állampolgár vagyok, hanem azért, mert Éva szappanja egészen biztosan tartalmazza azokat az összetevőket, ami a cimkén szerepel, kellő szakértelemmel készítette és értéket kapok a pénzemért. Még akkor is, ha Éva szappanja drágább, mint Marikáé és az árából 27%-ot az államnak ajándékozok.

 

Nem azt mondom ezzel, hogy otthon ne készítsen valaki hobbiból szappant! Készítsen! (Legyen óvatos, mert lúggal dolgozik.) De ne legyen ebből árucikk, ne adja el sem boltban, sem az interneten.

Nézd meg a gyártó weboldalát! Magára valamit is adó gyártó/forgalmazó készít weboldalt.

Rengeteg szappan kapható itt-ott, az internet kitűnő terep a kóklerek számára is. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódj! Jó terep pl. a krémmánia oldal, ahol a legtöbb márka termékei fel vannak töltve összetétellel és vásárlói véleményekkel. Ha itt nem találsz meg valamit, már lehet egy intő jel.

Mi a helyzet az importtal?

Az import bizonyos szempontból egyszerűbb és könnyebben ellenőrizhető eset, ugyanis minden, az EU területén forgalomba hozott kozmetikumnak – gyártották azt bárhol, akár belföldön, akár külfödön, akár az EU-n kívül) kötelezően CPNP regisztrációval kell rendelkeznie. Ennek meglétét a kereskedő ellenőrzi, így ha bolti forgalomban vásárolsz szappant, biztos lehetsz benne, hogy biztonságos, bevizsgált terméket viszel haza.