A marokkói nők ősi, univerzális szépségfegyvere: A ghassoul

A ghassoul (vagy rhassoul) Marokkóban, az Atlasz hegységben már 1400 éve bányászott agyag. 

Különlegességét annak köszönheti, hogy rég kihunyt vulkánok belsejéből származik, így nagyon magas az ásványi anyag tartalma. 

A kibányászott agyagot finom porrá őrlik, tartósítószer és adalékanyagok nélkül csomagolják. 

Napjainkban a hammamok és török fürdők rituáléinak elengedhetetlen kelléke. Hatása és állaga hasonlatos a nyugati világban ismert iszappakoláséhoz. 

 green_clay_atlatszo.png

Hogyan készítsük el? 

 

A ghassoult folyadékkal kell elkeverni, hogy pasztát készítsünk belőle. Ehhez használhatunk vizet vagy aktivátor port. Az aktivátor por előnye a vízzel szemben, hogy hatóanyagokat is tartalmaz, így fokozhatjuk a maszk hatékonyságát. Öntsünk egy keveset a porhoz, majd hagyjuk állni pár percig, hogy az agyagpor felszívja a nedvességet. Ekkor ujjainkkal vagy egy kanállal keverjük össze sima pasztává. Ezen a ponton még tovább gazdagíthatjuk a keveréket: adhatunk hozzá különböző olajokat - ha autentikusak akarunk lenni, akkor argan olajat - aloe verat, mézet. A pasztának olyan sűrűnek kell lennie, hogy ujjainkkal könnyen fel tudjuk vinni a kívánt felületre.

Az elkészült pasztát használhatjuk azonnal, de légmentesen záródó dobozban el is rakhatjuk. Ilyenkor célszerű a felületére beolajozott fóliát tenni, hogy ne száradjon ki. 

 ghasoul_paste.png

 

Felhasználási módok: 

 

Arcmaszk/arcpakolás: 

 

Egy adag arcpakoláshoz kb. 10 gr ghassoul porra lesz szükség, ehhez kb. 15 ml folyadékot adhatunk. Ránctalanító, extra tápláló pakoláshoz a víz egy részét cseréljük argan olajra. Zsíros, pattanásos bőr esetén homoktövis- vagy kender olajat használjunk. 

Keverjük ki a pasztát a fenti módon és vigyük fel az arcbőrre a szemkörnyék kihagyásával. 15-30 percig, a teljes száradásig hagyjuk fent. Vízzel mossuk le. Irritációt nem okoz, ha mégis szembe kerülne, egyszerűen öblítsük ki sima vízzel. 

maszkok.png

TIPP: A hammam fürdőkben a ghassoul arcmaszk után argan olajos masszázzsal zárják a kezelést. 

 

Hajpakolás: 

 

A felhasznált agyag mennyisége függ a haj hosszától és sűrűségétől, ezért némi kísérletezést igényel. 1-2 evőkanál agyagport keverjünk össze ugyanannyi vízzel. Gazdagíthatjuk tápláló olajokkal is. Vigyük fel a hajvégekre és masszírozzuk a fejbőrbe is. Hagyjuk hatni 5 percet, majd öblítsük le langyos vízzel. Ezután következzen egy almaecetes öblítés, majd ismét víz. Ne használjunk utána sampont. 

mask_face_hair.png

 

Testradír: 

 

A hammamok, törökfürdők egy legjellegzetesebb szolgáltatása a testradírozás. A ghassoul agyag eltávolítja a bőr zsírosságát és megnyitja a pórusokat így akadályozza a pattanások kialakulását. 

Otthon is megtehetjük a ghassoul segítségével. Ehhez kb. 20 gr agyagporra van szükség. Készítsünk pasztát a szokásos módon. Zuhanyozzunk le, nedvesítsük be a bőrt, majd mosdókesztyű vagy masszázskesztyű segítségével dörzsöljük végig a testet. Az agyagpor finom szemcséi nem irritálják a bőrt, érzékeny bőrűek is használhatják. A radírozás végeztével öblítsük le a bőrt tiszta vízzel és töröljük szárazra. Ne használjunk szappant! 

Tipp: a tökéletes hammam élményhez a testradírozás után masszírozzunk argan olajat a bőrbe.