Iskolakezdés biztonságosan - mi kerüljön a tisztasági csomagba?

Őszre várható a koronavírus járvány második hulláma, de reméljük, hogy ennek ellenére a gyerekek biztonságosan visszatérhetnek az iskolába. Mit tehetünk szülőként? Mi kerüljön a tisztasági csomagba?

 

Amikor ez a poszt íródik, augusztus közepén, úgy tudjuk, hogy szeptember elsején normál rend szerint elindul az iskola, ezért szülőként az a feladatunk, hogy megtegyünk mindent a gyermekeink biztonságáért.

Ugye emlékszünk még arra, mekkora szívás volt, amikor - bár társadalmi nyomásra - március 16-án bezárták az iskolákat? Senki nem gondolta, hogy ilyen súlyos következményei lesznek a családokra és elsősorban az anyákra nézve. Ha szeretnénk ezt elkerülni, szülőként óriási felelősség hárul ránk.

iskolakezdési akció
iskolakezdési akció

Mit tehetünk szülőként?

Néhány egyszerű dolgot:

  • Tanítsuk meg a gyerekeket az alapos és helyes kézmosásra.
  • Magyarázzuk el nekik, miért fontos a megfelelő kézmosás és ha kell, a hátralévő pár hétben ezt gyakoroljuk be annyira, hogy automatikusan menjen. Személyes tapasztalatom, hogy a gyerekek tudják, de nem csinálják:)
  • Alakítsunk ki rutinokat: hazaérve, evés előtt, mosdó használat előtt és után mindig mossanak kezet és lehetőség szerint kézfertőtlenítőt is.
  • Tanítsuk meg a maszk helyes viselésére őket. (jelenleg úgy tudjuk, hogy az iskolákban nem kell maszkot hordani, de a tömegközlekedési eszközökön, boltokban igen, így nekik is fontos tudni és megérteni a maszk viselésének helyes módját)
  • Ezeket a szabályokat azért fontos nekünk megtanítani és begyakorolni, mert az iskolában már valószínűleg senkinek nem lesz ideje és kapacitása arra, hogy emlékeztesse a gyerekeket.

  • Válasszunk a számukra olyan maszkot, ami tetszik nekik és kényelmes a hordása.
  • A tisztaságcsomagjukba tegyenek alkoholos kézfertőtlenítőt, illetve fertőtlenítő szappant.
  • Ha a tisztaságcsomagban törölközőt használnak, azt mossuk minél gyakrabban, minimum 60 fokon.

kézfertőtlenítő aloe veraval

Számos alkoholos kézfertőtlenítő kapható a piacon, válasszunk a kicsik számára olyat, ami biztosan hatékony, de kíméli a bőrüket. A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, könnyebben kirepedezik. A kirepedezett bőrt pedig nagyon fogja csípni az alkohol.

A kézfertőtlenítő hatékonyságát az alkohol tartalma határozza meg. A WHO ajánlása szerint a minimum 60% alkohol tartalom pusztítja el garantáltan a vírusokat.

Az kézfertőtlenítők helyes használatáról itt is írtunk.

Biztonságos évkezdést kívánunk mindenkinek!